درویش خان
درویش خان

او را یکی از هنرمندان نامی واساتید موسیقی ایرانی در اواخر دوره قاجاریه به حساب می آورند. پدرش حاجی بشیر از تات های طالقان (زیدشت) و مادرش از ترکمانان بود. علت شهرت وی به نام درویش خان ، این بود که پدرش هنگام صدا زدن وی از لفظ "درویش" استفاده می نمود.

بیشتر >>

تاریخچه مختصر گیتار
تاریخچه مختصر گیتار

گیتار یک ساز زهی است و از این جهت که سیم‌های آن در اثر ارتعاش تولید صدا می‌کنند متعلق به گروه سازهای کوردوفون می‌باشد. درواقع گیتاری که به شکل امروزی در دسترس است، نتیجه تکامل آن طی قرنهاست.

بیشتر >>

کلاس های آموزش موسیقی کودکان

کارل ارف آهنگساز آلمانی مبتکر شیوه نوین در آموزش موسیقی به کودکان است. در این کلاس ها که اکنون به نام ارف در ایران معروف است، به شیوه ای ساده به کودکان مفاهیم اولیه موسیقی شامل: نت ها، کشش ها و نواختن سازهای بلز و فلوت زیکوردر آموزش داده می شود. دسته بندی سنی کودکان در این کلاس ها در روند پیشرفت و فراگیری آنان نقش بسیار مهمی دارد.

بیشتر >>

نخستین‌ها در موسیقی ایران
نخستین‌ها در موسیقی ایران

در سال ۱۲۸۸ هجری قمری، ایران به یکی از بزرگترین قحطی‌‌ها و مرگ و میرهای تاریخ معاصر خود دچار گردید. در آن بحبوحه «میرزا حسین خان سپهسالار» به صدرات رسید. به علاج آن واقعه، نخست «میرزا عیسی» وزیر دارالخلافه را که به همدستی نانوایان، سختی بیش از پیش قحط و غلا را موجب شده بود بر کنار کرد و کار دیگرش

بیشتر >>

ردیف موسیقی ایران
ردیف موسیقی ایران

کشور باستانی ایران از قدیم مهد تمدین و فرهنگ و علم و هنر بوده و از دیر زمانی با هنر موسیقی بستگی داشته است. تاکنون مدارکی که ما را از کیفیات موسیقی باستانی مثلا دوهزار و پانصد  سال پیش دوره هخامنشی آگاه سازد بدست نیامده است. اما نوشته های مورخین قدیم درباره رفتار و خصال ایرانیان

بیشتر >>

ساز شناسی
ساز شناسی

مردم نقاط گوناگون جهان از سازهایی استفاده می کنند که از نظر ساخت و رونگ صوتی با یکدیگر تفاوت بسیار دارند. ساز را می توان به عنوان هر مکانیسمی- جز صدای انسان- که صداهای موسیقایی ایجاد می کند تعریف کرد. موسیقیدانان غربی به طور معمول سازها را در شش گونه بزرگ طبقه بندی می کنند

بیشتر >>

استاد ابوالحسن صبا
استاد ابوالحسن صبا

ابوالحسن صبا، استاد برجستهٔ موسیقی ایرانی، آهنگ‌ساز و نوازندهٔ سرشناس ایرانی بود که در سال ۱۲۸۱ چشم به جهان گشود. او از برجسته‌ترین چهره‌های موسیقی ایران در هفتاد سال گذشته است .

بیشتر >>

قلب بیماران در کما موسیقی را احساس می‌کند
قلب بیماران در کما موسیقی را احساس می‌کند

پژوهشگران ایتالیایی در بررسی‌های خود دریافتند که قلب بیماران در کما قادر است ریتم‌های موسیقی کلاسیک را درک کند.

بیشتر >>

موسیقی و جشن‌ در فرهنگ‌های ایرانی
موسیقی و جشن‌ در فرهنگ‌های ایرانی

این كه جشن و شادمانی عمومی بدون موسیقی قابل تصور نیست به نظر بدیهی می‌آید. با وجود این كه ابراز شادمانی به عنوان نیاز فرهنگ‌های مختلف، بدون تردید، شكل‌های متفاوتی دارد، اما گمان نمی‌رود در هیچ فرهنگی بتوان مجلس جشن و سروری بدون موسیقی پیدا كرد. با وجود چگونگی و چرایی این پیوستگی عمیق و جهان شمول میان جشن و موسیقی،

بیشتر >>

نگاهی به پدیده خواننده سالاری در موسیقی ایران
نگاهی به پدیده خواننده سالاری در موسیقی ایران

«خواننده نگین انگشتری موسیقی ایرانی است، یعنی این طور بگویم که موسیقی ایرانی ممکن است رسماً بدون خواننده قابل پذیرش باشد اما واقعیت چیز دیگری است، مردم موسیقی ایرانی را با خواننده اش می شناسند، مردم موسیقی را بدون خواننده نمی خواهند...» بر خلاف خیلی از همکاران که اعتقاد دارند آواز نگین انگشتری موسیقی ایرانی است آن هم به دلیل خواننده، باید بگویم اصلاً این طور نیست

بیشتر >>

نوستالوژی زندگی یک موزیسین 70 ساله (پایانی)

بخش پایانی کلیک کنید >>

نوستالوژی زندگی یک موزیسین 70 ساله (1)

بخش اول کلیک کنید >>

تقسیم بندی انواع موسیقی در ایران
تقسیم بندی انواع موسیقی در ایران

یكی ازمشكلات موسیقی امروز ما عدم وجود تقسیم ، تعریف و دسته بندیهای موسیقی است . به طور كلی موسیقی ایران از دیدگاه برخی از موسیقدانهای ایرانی به دو نوع تقسیم می شود: یكی موسیقی عامیانه كه شامل موسیقی ردیف دستگاهی ، موسیقی نواحی مختلف ایران و موسیقی مذهبی و آیینی است ، و دوم موسیقی هنری كه شامل موسیقی كلاسیك بین المللی و موسیقی ملی است .

بیشتر >>

موسیقی ارکسترال ایران از دیروز تا امروز
موسیقی ارکسترال ایران از دیروز تا امروز

سفر ناصرالدین شاه قاجار به اروپا نقش غیرقابل انکاری در ورود هنر غربی به یکی از اصلی ترین مراکز هنر مشرق زمین یعنی ایران داشته است. همانگونه که وی را نخستین آکتور سینمای ایران می نامند و این شاه قاجار را تاثیر گذار ترین فرد در ورود امکانات سینما، عکاسی و . . . به ایران نیز می دانند، وی پیرامون ورود ساز های غربی نیز همین نقش را ایفا کرده است

بیشتر >>

ماجرای آفرینش سرود ای ایران
ماجرای آفرینش سرود ای ایران

حسین گل گلاب تصنیف سرای معروف، از یکی از خیابان های معروف شهر می گذرد. او مشاهده می کند که بین یک سرباز انگلیسی و یک افسر ایرانی بگو مگو می شود و سرباز انگلیسی، کشیده محکمی در گوش افسر ایرانی می نوازد.

بیشتر >>

استاد علی اکبرخان شهنازی
استاد علی اکبرخان شهنازی

علی اکبر خان شهنازی روز عید قربان سال ۱۲۷۶ خورشیدی در تهران، خیابان عین‌الدوله کوچه نصیر حضور در خاندان هنر به دنیا آمد. چون در روز عید قربان به دنیا آمد، به وی حاجی علی اکبر خان یا حاجی مطلق می‌گفتند.

بیشتر >>

استاد غلامحسین بنان
استاد غلامحسین بنان

ارديبهشت ماه سال 1290 خورشيدي در تهران خيابان زرگنده ( قلهك ) ؛ در خانواده يي متعين و صاحب جاه ، به دنيا آمد . پدرش كريم خان بنان الدوله نوري و مادرش دختر شاهزاده محمد تقي ميرزا ركني ( ركن الدوله ) برادر ناصر الدينشاه يا پسر محمد شاه قاجار بود .

بیشتر >>

استاد حسن کسائی
استاد حسن کسائی

زندگی او به گفته خود در تاریخ ۳ مهر ۱۳۰۷ در خانواده‌ای تاجرپیشه به دنیا آمد. پدرش، «حاج سید جواد کسائی» از تاجران به نام آن زمان اصفهان بود که به دلیل علاقه و انسی که با موسیقی داشت، با اساتید و بزرگان آن زمان مانند سید حسین طاهرزاده، 

بیشتر >>

استاد فرامرز پایور
استاد فرامرز پایور

فرامرز پایور سال ۱۳۱۱ در تهران متولد شد. او ظرائف نوازندگی ساز سنتور را نزد استاد ابوالحسن صبا آموخت و در راه اعتلای این ساز بسیار كوشید. پایور علاوه بر نگارش كتب دستور سنتور، قطعات آهنگین بسیاری نیز برای این ساز ساخت و تنظیم كرد.

پدرش استاد زبان فرانسه وعلاقه مند به نقاشی بود وتابلوهای زیادی از او به یادگار مانده است. پدر بزرگش مصور الدوله، نقاش مخصوص دربار قاجار بود و آثارش در کارخ های گلستان و صاحبقرانیه نگهداری می شود. پدر و جدش ویلون و سنتور را خوب می نواختند و با استادان زمان خود معاشرت داشتند.

بیشتر >>

استاد علینقی وزیری
استاد علینقی وزیری

با توجه به خدمات ارزنده علینقی وزیری که آکادمیک کردن موسیقی ایرانی از مهم ترین آن است از او می توان به عنوان "معلم اول" در این هنر یاد کرد.

به گزارش سایت خانه موسیقی، 17 مهرماه امسال با یکصد بیست و هفتمین سالروز تولد علینقی وزیری، استاد موسیقی ایران مصادف شده است. به همین مناسبت یادداشتی از سوی بهزاد مقوم، پژوهشگر موسیقی برای سایت خانه ارسال گردیده که آن را می خوانیم:

بیشتر >>

گرامافون؛ اولين رسانه صوتي در ايران
گرامافون؛ اولين رسانه صوتي در ايران

ورود گرامافون در ايران و همزمان با اولين ضبط‌هاي موسيقي ايراني در سال 1284ش در زمان مظفر الدين شاه قاجار باعث شد که به مرور زمان اول اشراف و بعد مردم از طريق شنيدن صفحات باآثار پرارزش موسيقي ايراني آشنا شوند.

به گزارش سایت خانه موسیقی، مقاله "گرامافون؛ اولین رسانه صوتی در ایران" نوشته بهروز مبصری، عضو هیئت مدیره کانون پژوهشگران که در شماره نخست فصلنامه خانه موسیقی منتشر شده بود، به شرح زیر است:

بیشتر >>

استاد حبیب الله بدیعی
استاد حبیب الله بدیعی

زنده یادحبیب الله بدیعی یکی از شاگردان برجسته و یا گلی از بوستان صبا است که نه تنها به عنوان نوازنده ویولن بلکه درمقام موسیقیدان، صاحب نظر، آهنگساز و رهبر، جزو چهره های فراموش نشدنی در موسیقی ایرانی بوده و تاثیر شگرفی بر این هنر گذاشته است.

به گزارش سایت خانه موسیقی، 27 مهرماه امسال مصادف با بیست و دومین سالگرد درگذشت استاد حبیب الله بدیعی (نوازنده ویولن و آهنگساز) است. به همین مناسبت یادداشتی از بهزاد مقوم(پژوهشگر موسیقی) برای سایت خانه موسیقی ارسال شده که آن را با هم می خوانیم:

بیشتر >>

نوازندگی رامبد ترین پیشه ، آرمین ترین پیشه
نوازندگی رامبد ترین پیشه ، آرمین ترین پیشه

نوازندگی رامبد ترین پیشه و آرمین ترین پیشه برای دیدن به ادامه مطلب بروید .

بیشتر >>

DNA و موسیقی
DNA و موسیقی

در هر موجود زنده آهنگی ویژه نوشته شده است و در تمامی هستی، همه مشغول نواختن آهنگی منحصر به فرد هستند.

در انسان، هرژن (وپروتیین مربوط به آن) خود، آهنگی پیچیده می سازد و بدین سان، هر انسان تبدیل به کنسرت باشکوهی می شود، در حالی که خود در کنسرت آفرینش یک آهنگ است.

کلمه Universe (به معنای جهان) که در زبان انگلیسی برای توصیف بی نهایت و فضای لایتناهی به کار می رود از دو جز Uni به معنی یک و Verse  به معنی آواز ساخته شده است؛ پس جهان یعنی یک آواز.

بیشتر >>

تاثیر موسیقی بر کودکان
تاثیر موسیقی بر کودکان

 

موسیقی در میان تمام هنر‌ها منحصر به فرد است زیرا به‌طور قدرتمندانه‌ای روی سطح هوشیاری افراد اثر می‌گذارد. اگر شما به

شیوه‌‌ای صحیح موسیقی را وارد زندگی خود كنید، می‌توانید تا سالیان سال از اثرات

مثبت آن روی خود و فرزندانتان بهره گیرید.

ابتدای امر سؤالی را كه در ذهن بسیاری از شماست مطرح می‌كنیم.

در سال‌های اخیر پژوهشگران ثابت كرده‌اند كه موسیقی نقش مهمی در زندگی انسان‌ها دارد ولی آیا این قدرت را نیز دارد كه بر ذهن انسان‌ها اثر بگذارد؟

بیشتر >>

با گوش دادن به موسیقی به خودتان گوش دهید
با گوش دادن به موسیقی به خودتان گوش دهید

با گوش دادن به موسیقی به خودتان گوش دهید

در طول قرن ها انسان ها اشکالی از موسیقی را به عنوان درمان بدون فهمیدن آن  استفاده می کردند.علم موسیقی درمانی به گذشته های دور بر می گردد از زمانی که ما می دانیم موسیقی بوده است.

در زمان های خیلی دور موسیقی به عنوان یک شفادهنده و یک آرام کننده به کار برده می شده است چیزی که در هر فرهنگ پذیرفته شده بود. در فرهنگ باستانی مصر و بین النهرین موسیقی و شفا، با معبد و مراسم مذهبی گره خورده بود.

بیشتر >>

موسیقی درمانی برای بیماران اسکیزوفرنی
موسیقی درمانی برای بیماران اسکیزوفرنی

بنابر تحقیقات جدید، موسیقی درمانی میتواند بعضی از علایم اسکیزوفرنی را تخفیف داده و بهبود دهد. این پژوهش که در مجله روانپزشکی British Journal of Psychiatry منتشر شده است، اولین موردی است که در آن موسیقی درمانی برای افرادی که دچار اسکیزوفرنی حاد هستند به کار گرفته شده است و توسط محققینی از کالج سلطنتی لندن و درمانگرانی از مرکز سلامت روانی North West London رهبری و اداره میشود.

بیشتر >>

موسیقی موزارت برای افزایش وزن نوزادان زودرس
موسیقی موزارت برای افزایش وزن نوزادان زودرس

محققان می‌گویند پخش کردن موسیقی موزارت برای نوزادان زودرس که پیش از موعد به دنیا می‌آیند، کمک می‌کند وزن بیشتری کسب کنند.‌

 

به گفته پژوهشگران؛ شنیدن موسیقی موزارت باعث می‌شود که این نوزادان با ملودی‌های آرام بخش آن آرام شوند و در نتیجه انرژی کمتری مصرف می‌کنند. این محققان دریافته‌اند که موسیقی‌های سایر نوازندگان شامل بتهوون و باخ این تاثیر مثبت را ندارند؛ چون این موسیقی‌ها فاقد ملودی‌های تکرار شونده شبیه به آهنگ‌های موزارت هستند.

بیشتر >>